Tips for å lære fremmedspråk

Per dags dato studerer jeg språk, jobber med språk og snakker tre språk flytende utenom norsk. Hvordan har jeg kommet dit? Les mine tips om å lære et nytt språk. Dette er tips som jeg gjennom mange år med språklæring anser som mest nyttige.

Motivasjon

Det som alltid er en god start er å spørre seg selv: « Hva er målet mitt med å lære språk? Hva skal jeg bruke språket til og hvor godt skal jeg kunne det?» Det er alltid lettere å jobbe mot et konkret mål enn å bare si «jeg skal lære meg tysk». Når du har et konkret mål får du også en tidsramme som gjør det enklere å planlegge din læringsprosess. 

Alternative ressurser til læring

I dag finnes det heldigvis mange ressurser som kan hjelpe deg med din språkreise. Tiden der man satt inne og pugget med ordbok til man ble lei er forbi. Læringsprosessen i dag er blitt mer liberal med internett og det finnes mange ressurser online som kan by på fin måte å oppdage et språk på. Det finnes apper for smarttelefoner, brettspill og mye mer. For eksempel har jeg gjort gode erfaringer med Duolingo, Babbel og bab.las quiz og spill for språklæring. Og selvfølgelig må man nevne Kahoot! selv om det ikke er en klassisk språklæringsplattform.

Ikke vær redd for å gjøre feil

Her burde vi virkelig lære av barn! Jo eldre vi blir, dess høyere krav stiller vi til oss selv og antar automatisk at alle andre vil dømme oss når vi uttaler et ord feil. Vel, la meg fortelle deg en ting: da jeg lærte språk blandet jeg et par tyske ord med norske. En gang omtalte jeg silke som «Silke» på tysk. I tysk er «Silke» et egennavn, mens det riktige ordet for silke er «Seide». Det var ingen som lo, min tyske venninne spurte bare om det var «Seide» jeg mente. Konklusjonen er: du lærer ikke før du tør å gjøre feil.

Bruk språket

Dette er noe jeg ikke kan gjenta nok. Seriøst, bruk språket du lærer. Uansett om du bare kan si «Ich heisse ... und komme aus Norwegen» eller har allerede fått ditt C2 språksertifikat. Se på Netflix på det språket du holder på å lære, lei filmer fra språkinstitutter, les bøker. Skriv fortellinger eller sanger. Til og med et par setninger per dag er nok. For å bli god på et språk må man bruke det aktivt.

Dra på et lengre opphold i utlandet

For et par år siden dro jeg på utveksling til Tyskland. Dette var virkelig en av de bedre beslutningene jeg har tatt i mitt voksne liv. Jeg tok to fag på tysk og bosatte meg i et tysk kollektiv. Språkprogresjonen gikk plutselig mye fortere enn den noen sinne har gjort da jeg pugget gloser ved skrivebordet. Så min anbefaling til deg: dra på utveksling, ta språkkurs i utlandet eller ta internship i utlandet – du vil virkelig få avkastning på det! Husk at alt er bedre enn ingenting. Har du ikke mulighet å reise bort for flere måneder – gjør det for et par uker.

Glem alle stereotypene du har hørt tidligere

 

« Jenter er bedre i språk enn gutter», «Man må starte med språk når man er barn for å bli skikkelig god», «Man bør bo i utlandet i minst ti måneder for å få utbytte av oppholdet»,... . Det finnes dessverre altfor mange stereotyper om språklæring der ute. Ingen av dem stemmer ut i fra det jeg har opplevd og observert selv. Jeg har møtt språkmektige mannlige medkullister og kollegaer, profesjonelle oversettere som lærte sitt første ord på språket de jobber med i en alder av 17+ og mange andre mennesker som har knust stereotypene.

Bruk tid på å finne ut hvilken type læring som fungerer best for deg

Ingen mennesker lærer likt! Noen lærer best om morningen, andre om kvelden. Noen ved skrivebordet, andre på tredemøllen. Finn ut hva som funker best for deg. Noen studier mener at noen mennesker lærer best via høring, andre gruppen via skriving og den tredje visuelt. Kanskje du trenger en lydbok istedenfor notater?

Få deg venner som snakker språket

Dette har du sikkert hørt mange ganger allerede, og det er en god grunn til det. Det språket vi snakker i et klasserom er veldig «NRK»-språk. Det er alltid grammatisk korrekt (vel, vi prøver i alle fall), ordvalget er som regel ganske konservativt. Reflekter over norsken du hører på en offisiell nyhetskanal og det språket du og dine venner snakker. Det er litt forskjellig, ikke sant? Slik er det i alle språk. Derfor er det kjekt å omgås av folk som har et språk som morsmål. Slik vil du lære ord og uttryk som brukes en del i dagligtalen og som de fleste læringsressurser unngår å nevne.

Regelmessighet, ikke volum

Jeg har jobbet med undervisning ved siden av studiene og i løpet av mine nesten to år som lærer har jeg vært vitne til mønsteret som 90% av elevene mine fulgte. De ville ta seg litt fri og chille etter en prøve. Så uken før en prøve får de panikk og limer seg fast til stolene med et stort volum som de plutselig må kunne. Det pleier å ende middelmådig. Nye gloser og uregelmessige verb pleier å sitte bedre i hodet når du lærer 3-5 hver dag istedenfor 50 et par dager før den store dagen med prøve. Personlig synes jeg at 15-30 minutter per ukedag er mer enn nok for å bli bedre i et språk. Regelmessig er stikkordet. Husk at det i snitt tar ca. 6 uker før man vender seg til sin nye rutine. Hold derfor ut!

Nyt læringsprosessen og mesteringsfølelsen

Det er alltid tøft i starten. Men når du får dine nye rutiner på plass vil du merke en stor forskjell etter et par måneder. Lykke til!

Om forfatteren

Anna

Anna er økonom og lingvist fra Oslo. Når hun ikke er på kontoret og jobber med den tysk-norske ordboken (som forhåpentligvis kommer ila. 2017), reiser hun, lager mat eller klager på dårlig oversettelse på Netflix. Anna er også veldig i gå tur og drikke te (kanskje den eneste nordmannen som ikke er så glad i kaffe).

Tyske uttrykk for å overleve en helgetur

Jeg snakker ikke tysk.
Ich spreche kein Deutsch.
Jeg vil gjerne ha en øl.
Ich möchte ein Bier, bitte.
Hvor mye koster det?
Wieviel kostet es?
Jeg bor på hotell
Ich wohne im Hotel.
Hvor kan jeg kjøpe bussbillett?
Wo kann ich eine Bussfahrkarte kaufen?