Hjelp

Hva er bab.la?

bab.la er en språkportal for språkelskere. Med bab.la kan du oversette ord, lære språk ved hjelp av språktester og hjelpe til med å bygge opp ordboken. Du kan selv kommer med forslag til oversettelser eller bekrefte forslag fra andre brukere.

Hvem skal jeg informere dersom jeg legger merke til upassende ord, quizer, bilder, profiler osv.?

Dersom du støter på upassende innhold, kan du bruke vårt kontaktformular. Du kan også bruke "rapportér"-knappen etter hver quiz. Viktig: Vi har bruk for presis informasjon for å løse problemet, inklusiv en detaljert beskrivelse av hvor innholdet ligger, samt hvorfor du rapporterer.

Hvor sender jeg ideer og feedback?

Vi tar gjerne i mot dine kommentarer. Bruk vårt kontaktformular og send oss din feedback. Alle forslag tas varmt i mot!

Hvordan registrerer jeg meg?

Klikk på knappen for registrering i øverste høyre hjørne av vår hjemmeside for å registrere deg. Du har bruk for et brukernavn, en e-postadresse og et passord. Vi sender deg bekreftelse per e-post. Din registrering blir bekreftet når du klikker på linken i e-posten.

Jeg mottok ingen e-postbekreftelse. Hva gjør jeg?

Noen ganger tar det litt tid før e-posten sendes, eller den kan ha havnet i ditt spamfilter eller i søppelpost. Sjekk din søppelpost, og dersom du ikke har mottatt en e-post fra bab.la, ber vi deg kontakte oss direkte.

Innlogging virker ikke. Hva gjør jeg?

Før du logger inn for første gang, må du klikke på bekreftelsen du har mottatt fra oss til din e-post. Dersom dette ikke fungerer, kan du kontakte oss her.

Hva gjør jeg når jeg har glemt mitt passord?

Dersom du har glemt ditt passord, kan du kontakte oss her, og vi sender deg nytt passord. Sjekk søppelpost dersom du ikke finner e-posten i din innboks.

Hvordan endrer jeg min e-postadresse?

Dersom du vil endre din e-postadresse, ber vi deg kontakte oss her.

Hvordan redigerer jeg min profil?

Når du er logget inn, kan du legge til, endre, eller slette din profilinformasjon ved å bruke "rediger"-knappen i til venstre.

Hvordan legger jeg til eller endrer mitt profilbilde?

Når du er logget inn, vil du se ditt bilde til venstre. Du kan ganske enkelt klikke på "upload"-knappen under bildet for å foreta endringer.

Hvilke personopplysninger er obligatoriske? Og hvilen informasjon er frivillig?

Du må opprette et brukernavn, angi en e-postadresse vi kan kontakte deg på og velge et passord. Passordet vil ikke være synlig for andre brukere. All ytterligere informasjon er frivillig. Likevel håper du at du vil fylle ut din profil, slik at andre brukere kan kontakte deg, samt utveksle kunnskap.

Hvilke personopplysninger vises offentlig?

Ideen bak bab.la er basert på at brukere skal være i kontakt med hverandre og utveksle viten og erfaring knyttet til språk. Derfor vil alle personopplysninger du taster inn være synlig for andre brukere. Din e-post vil aldri være synlig for andre brukere, med mindre du legger den til i kontaktfeltet. Du kan begrense adgangen til din kontaktinformasjon til registrerte brukere. Bruk "rediger"-funksjonen og gjør dine valg.

Hvordan kan jeg endre språk på hjemmesiden?

Du kan endre dine språkinnstillinger ved å velge det respektive flagget i drop-down-menyen i øverste høyre hjørne. Vennligst merk: Vi har adskilt språket på hjemmesiden fra innstillingene for ordbok og quiz. Dermed kan du velge hvilken ordbok du vil benytte, men samtidig beholde språkinnstillingene.

Hvor og hvordan kan jeg forslå en oversettelse til ordboken?

Vennligst bruk feltene nederst på siden i ordboken når du vil legge til en oversettelse. Vi har delt inn prosessen i tre steg. Etter at du har lagt til en oversettelse, må du sjekke om oversettelsen allerede finnes i ordboken. Dersom oversettelsen ikke finnes, kan du også legge til detaljert informasjon om oversettelsen. Desto mer detaljert, desto mer får andre brukere ut av ditt bidrag. Det tredje steget er viktig for å unngå spam. Vennligst fyll inn dine data eller captchakoden du ser på bildet (dersom du er innlogget hopper du automatisk over det tredje steget).

Når du skriver inn en ny oversettelse, ber vi deg respektere følgende 7 regler:

1. Ikke skriv artikkel (en, et, ei), bruk vennligst menyen til å velge mellom dem istedet. Eksempel: "Bok" (artikkel: en), ikke "en bok"

2. Skriv "å" foran norske verb. Eksempel: "å spille - to play", ikke "spille-play"

3. Bruk moderne norsk stavemåte (dersom du vil følge gammel staveform, kan du velge "gammel staveform" i menyen)

4. Bruk detaljmenyen for å legge til emnekategorier i stedet for å skrive dem direkte inn i oversettelsen. Eksempel: "kvadrat" [kategori: matematikk], ikke "kvadrat (mat.)"

5. Bruk standardiserte forkortelser (ca., osv., bl.a., mht.).

6. Legg til forklaring i runde parenteser () i enden av oversettelsen
Eksempel: Marginalrente (økon.), ikke: "Marginalrente, i økonomisk sammenheng"

7. Skriv én oversettelse av gangen. Ikke bruk komma til å adskille synonymer. Eksempel: "vakker - beautiful" og "vakker - pretty", ikke "vakker - beautiful, pretty"

Din oversettelse vil bli vist med status "ikke bekreftet".

Hvordan kan jeg opprette en hel ordliste på bab.la?

Vi tar gledelig imot din hjelp for å bygge verdens største ordbok ved å tilføye en hel ordliste! Kontakt vennligst Asia. Han vil hjelpe deg med å importere ordlisten, slik at du ikke må oversette ord for ord.

Når blir mitt forslag til oversettelse inkludert i ordboken?

For å holde kvaliteten på topp må ditt forslag oppnå 10 stemmer fra andre brukere for å få status som "bekreftet" ord i vår database.

Hvordan bekrefter jeg en oversettelse som en annen bruker har foreslått?

Du kan stemme på alle foreslåtte ord og oversettelser for å hjelpe ordet med å nå status som "bekreftet". Dette gjør du ved å klikke på "godkjenn" til høyre for ordet. Dersom du har et forslag til en bedre oversettelse av ordet kan du legge til alternative oversettelser. Ditt forslag vil vises i søkeresultatet for andre brukere. Noen forslag hører ikke til i denne ordboken, fordi de allerede eksisterer eller simpelthen er feil. Derfor kan du slette eller foreslå alternativ til oversettelsene.

Hva betyr forkortelsen bak oversettelsen?

Forkortelsene står for bestemte kategorier. I signaturforklaringen (til høyre, over listen med oversettelser) finner du forklaringer på alle forkortelser.

Jeg kjenner ikke svaret på quizspørsmålet. Hva gjør jeg?

Dersom du ikke kjenner svaret på et spørsmål, klikk på "hopp over".

Jeg kan ikke gå til den forrige siden i quizen? Hva gjør jeg?

Muligheten for å gå tilbake er fjernet bevisst, ettersom dette ville påvirke resultatet. På denne måten kan vi garantere et gjennomsnittlig resultat for quizen.

Hvordan kan jeg vurdere en quiz og tilføye en kommentar?

Når du har besvart alle spørsmålene i quizen, har du mulighet for å vurdere quizen og skrive en kommentar.

Hvordan blir resultatene for quizen beregnet?

Resultatene for quizen blir beregnet som en prosentdel av de korrekte svarene. Hvert svar blir vektlagt likt.

Hvordan kan jeg øve en quiz?

Quizresultatene kan ikke lagres. Vi foreslåt at du skriver ut resultatene og tar quizen igjen på et senere tidspunkt.

Hvordan kan jeg øve på quizen offline?

Etter ferdiggjort quiz har du mulighet for å skrive ut dine resultater inkudert de riktige svarene.

Hvordan kan jeg integrere en quiz på min hjemmeside?

Du kan finne en link på startsiden til hver quiz. Kopier linken under "direkte link" og sett den inn i HTML-koden på din hjemmeside.
Alternativet kan du gjøre din quiz som en direkte del av din hjemmeside. Bruk koden under "integrer quiz". Legg vennligst merke til: Denne quizen har en bredde på 390 pixel. Vi anbefaler en bredde på 400 pixel for din hjemmeside. Quizen vil ikke bli vist riktig dersom du gjør den mindre.